Програма підтримки науковців з України запрацювала

Міжнародне співробітництво: підвищення кваліфікації співробітниками інституту

Протягом 25-30 липня 2022 р. співробітники Інституту – д.е.н., завідувач сектору проблем інноваційно-інвестиційного розвитку промисловості Ірина Підоричева і к.е.н., старший дослідник, старший науковий співробітник відділу проблем регуляторної політики і розвитку підприємництва Наталія Трушкіна пройшли тренінг «Україна – кандидат до вступу в ЄС: нові виклики та можливості», організований Центром досконалості Жана Моне Навчально-наукового інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Тренінг відбувся за підтримки програми Еразмус+ Європейського Союзу в межах проєкту №611625-EPP-1-2019-1-UA-EPPJMO-CoE «Поглиблений розвиток європейських студій в Україні: міждисциплінарний підхід».

Мета проведення тренінгу: поглиблення знань про міждисциплінарні (політичні, юридичні, економічні та комунікаційні) аспекти інтеграції України в ЄС, нового статусу України як кандидата до вступу в ЄС в сучасних реаліях. Навчання передбачало опанування нових і розширення вже існуючих знань слухачів за близько 20 темами, серед яких: «Актуалізація реформи системи прийняття рішень та інституцій в ЄС в контексті війни Росії проти України», «Транскордонне співробітництво України та ЄС у контексті надання Україні статусу кандидата», «Перспективи «зеленої» трансформації ЄС під впливом агресії Росії проти України та надання Україні статусу кандидата», «Партнерство України та ЄС у безпековій сфері», «Економічні механізми для кандидатів на вступ до ЄС – можливості для України», «Економічна інтеграція України до ЄС в умовах війни Росії проти України».

За підсумками проведення тренінгу співробітники Інституту одержали Сертифікати про підвищення кваліфікації в обсязі 60 годин (2 кредити ECTS).

 

Нагадуємо, що дослідження проблематики інтеграції України до ЄС є одним із напрямів діяльності Інституту. Протягом 2020-2021 рр. під керівництвом члена-кореспондента НАН України, д.е.н., проф. Ю. С. Залознової, д.е.н., проф. В.І. Ляшенка співробітниками відділу проблем регуляторної політики і розвитку підприємництва, сектору проблем інноваційно-інвестиційного розвитку промисловості виконувався науково-технічний проєкт «Стратегічні напрями інтеграції України до науково-освітнього та інноваційного просторів ЄС: науково-інституційний супровід». Ця тематика продовжує розроблятися в межах науково-дослідної роботи Інституту «Інтеграція України до Європейського дослідницького простору в інтересах інноваційного розвитку національної економіки» (2022 р.), науковий керівник роботи д.е.н. І.Ю. Підоричева.