Міжнародний науковий економічний форум «NEW ECONOMICS – 2019»

1 червня 2023 р. відбувся економтеоретичний кіноклуб 

В четвер 01 червня 2023 р. в Інституті економіки промисловості НАН України за ініціативи Ради молодих вчених спільно з Академією економічних наук України відбувся ЕКОНОМТЕОРЕТИЧНИЙ КІНОКЛУБ.

В рамках програми кіноклубу к.е.н. Ірина Петрова та д.е.н. Олександр Вишневський проаналізували фільм «Чоловічий стриптиз» (Великобританія, США; 1997; реж. Пітер Каттанео) з позицій економічної теорії і практики.

Вчені у своїй презентації (посилення на презентацію) визначили, що ситуація запропонована в кіноленті є неоднозначною виходячи з позицій різних шкіл економічної теорії. Можна стверджувати, що поведінка головних герої в значній мірі узгоджується (навіть заохочується) з позицій шумпетерівської та австрійської школи економічної теорії. Також діяльність головних героїв вписується в положення поведінкової школи. А з позицій марксистської, девелопменталістської та кейнсіанської шкіл сама ситуація, в якій опинилися головні герої є результат помилок, допущених раніше на державному рівні. При цьому сама діяльність головних героїв навряд зможе її (наявну ситуацію) кардинально виправити для всіх мешканців громади.

У процесі обговорення було визначено, що у фільмі «Чоловічий стриптиз» використовуються комедійні елементи, щоб порушити соціальні стереотипи та теми, такі як розчарування в сучасному житті, безробіття та маскулінність.

Змішаний формат організації роботи кіноклубу забезпечив колективну участь понад 15 науковців з подальшим обговоренням кінострічки. Відбулася змістовна наукова дискусія, у якій взяли участь доктор економічних наук, член-кореспондент НАН України Залознова Ю.С., доктор економічних наук Ляшенко В.І., доктор економічних наук Новікова О.Ф., кандидат економічних наук Лях О.В., кандидат соціологічних наук Панькова О.В. та інші учасники кіноклубу.